Ljudmaskering i öppna kontorsmiljöer: Interventionsstudie av effekter på arbetsmiljö och personal
Välkommen till seminariet "Ljudmaskering i öppna kontorsmiljöer: Interventionsstudie av effekter på arbetsmiljö och personal" som arrangeras av Centrum för hälsosamma inomhusmiljöer (CHIE).
Information:
Datum och tid: 25 april, 11.00-12.00
Plats: sal 243 IKDC, Lunds universitet och online via zoom
Seminariet hålls på svenska.
Det är ett öppet seminarium för alla som är intresserade. Deltagandet är kostnadsfritt.
Zoom link: https://lu-se.zoom.us/j/63569568869
Om Seminariet:
Kontorslandskapen ökar i antal och allt fler personer arbetar i olika former av öppna kontorslandskap. Idag är många kontorslandskap knäpptysta miljöer - ibland faktiskt för tysta. Det gör att ljud som uppstår i kontorsmiljöer framträder tydligare och lättare uppfattas av människors hörsel. I många fall kan man t ex höra tangentbordstryckningar eller kaffesörplande från andra änden av rummet. Andras samtal, t ex via telefon, brukar också störa. Att höra dessa ljud, som oftast inte alls har med ens pågående arbete att göra, kan störa människors koncentration och mentala fokus. Vi blir trötta och många upplever att de presterar sämre och blir stressade av ljudmiljöstörningar i öppna kontorslandskap.
Många använder hörlurar för att skärma av omgivningens ljud. Det går också att tillföra ljud som döljer en del av de förekommande ljuden, så att de inte blir lika påträngande och stressande. Det kallas för ljudmaskering. Vi berättar om ett färskt projekt där vi undersökte hur olika former av ljudmaskering i öppna kontorslandskap upplevdes och påverkade de som arbetade där. Forskningsprojektet har finansierats av AFA Försäkring.
Om Föredragshållarna:
Emilie Stroh är epidemiolog och forskare i arbets- och miljömedicin vid medicinska fakulteten, Lunds Universitet. Emilies forskning är bland annat inriktad på hälsoeffekter från olika former av exponeringar i vår omgivningsmiljö.
Jonas Borell är universitetslektor i arbetsmiljöteknik vid Designvetenskaper, LTH . Han forskar och undervisar bland annat om riskhantering, både i industritillämpningar och kontorsmiljöer. Jonas arbetar gärna i mångdisciplinära sammanhang, där han ofta bidrar med expertis om human factors, arbetssystem, MTO-perspektiv eller andra människocentrerade systemsynsätt.